Liposuction (yağ alma) işlemi bölgesel yağların kanül yardımıyla toplandığı bir vücut şekillendirme ameliyatıdır. Karın, bel çevresi, basen, uyluk, kol, gıdı, meme gibi bölgelere yapılabildiği gibi; başka cerrahi işlemlere kombine olarak da uygulanabilir.
Liposuction bir kilo verme yöntemi değildir. Bölgesel yağlanma şikâyeti bulunan, cilt elastikiyeti iyi olan hastalarda tercih edilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersize ameliyattan sonra devam edilmesi, sonuçlar için önemlidir. Kilo alınması durumunda tekrar yağlanma görülür ancak yağ hücreleri düzensiz gelişeceğinden cilt altı yağlanmada dalgalanma ve bozuk bir görüntü oluşur.
Hastanın yağ alınması istenen yer ve tüm vücut değerlendirilir. Hastanın farklı açılardan fotoğrafları çekilerek var olan problemleri hastaya detaylı anlatılır. Eğer işlem başka bir ameliyata kombine yapılacak ise (karın germe, yağ dolgusu, meme küçültme) bütünsel yaklaşımla ve hastanın beklentileri göz önünde bulundurularak planlama yapılır.
Hastanın bilinen hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar, alerjiler, sigara kullanımı ve gebelik öyküsü sorgulanır. Gebelik ve emzirme döneminde bu ameliyatın yapılması önerilmez. Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, kronik hastalıkları bulunan hastalara bu operasyon önerilmez.
Eğer alınan yağ bir bölgeye verilecekse (yüz, popo, yara izi), alıcı saha değerlendirilir.
Anestezi hazırlığı için gerekli tahliller ve görüntülemeler yapılarak hastanın ameliyat olmasında sakınca olup olmadığı değerlendirilir.
Yağ alınacak bölge ve alana göre değişkenlik gösterse de, genellikle sedasyon/ genel anestezi altında yapılır. Ameliyatta içerde kan birikimini engellemek için drenler (pipet şeklinde borular) yerleştirilebilir. Yağ alma işlemi kanüller yardımıyla yapılır. Yağ alınacak bölgeye özel sıvı verilerek hem yağ hücreleri şişirilir hem de kanama azaltıcı ve ağrı kesici özelliği ile işlem kolaylaştırılır. Yağ almada ultrason yardımlı veya lazer yardımlı liposuction kullanılabilir. Bu yöntemlerde yağ hücrelerinin sıvılaştırılması lazer veya ultrason ile kolaylaştırılmaktadır.
Ameliyattan önce ve sonra lenfatik drenaj ve uygun korse kullanımı ile iyileşme süresi hızlandırılmaktadır. İşlem sonrasında hastanın ayağa kalkarak sık hareket etmesi önerilmektedir.
Hasta ameliyattan 4 saat sonra beslenmeye ve hareket etmeye başlamaktadır. Hastanede kalış süreci işlem alanına ve kombine ameliyat olup olmamasına bağlı değişkenlik göstermekle birlikte 1-2 gündür. Ameliyattan sonra 3-4 gün pansuman yapılması önerilir. Dren varsa ameliyattan sonraki gün genellikle sonlandırılır. Hastalara korse kullanımı en az 3 hafta önerilmektedir.
Vücudun istenen şekli alması yaklaşık 9 ay 1 yıl sürer.
Ameliyatın riskleri arasında kanama, ödem, enfeksiyon, şekil bozuklukları, pıhtı atması gibi komplikasyonların yanında anesteziye ait riskler de bulunmaktadır. Ameliyatın kişiye özel risklerinin değerlendirilmesi, bu ameliyatın kişiye uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için ayrıntılı muayene gerekmektedir.
Estetik Cerrahi; Duyulara, duygulara ve algıya yönelik cerrahi işlemleri içerir.
Telif Hakkı © 2025 Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA.