Burun estetiği burnun şeklini değiştirmek ve estetiksel olarak yüze uyumlu bir burun oluşturmak için yapılır. Rinoplasti ameliyatında öncelik burnun şekline müdahale etmektir. Rinoplasti ameliyatı ile alerji vb. nedenlere bağlı burun tıkanıklıkları veya horlama iyileşmez. Daha önce burun ameliyatı geçiren kişilerde veya burun dolgusu vb. işlem uygulanan kişilerde burnun doğal yapısı değişmiştir, ameliyatta istenilen sonuçların elde edilmesi zorlaşır.
Burun şeklindeki problemli bölgeler (burun kemeri varlığı, eğrilikler, burun ucunun düşüklüğü, burun ucunun genişliği, burun deliklerinin büyüklüğü gibi) belirlenir. Hastanın fotoğrafları çekilerek farklı açılardan hastaya bu bölgeler açıklanır. Yüze bütünsel yaklaşılarak mevcut anatomi ile hastaya uygulanabilecek yöntemler hastaya anlatılır. Hastanın istekleri ve beklentileri değerlendirilir. Ameliyatın olası sonuçları ile hastanın beklentilerinin birbiriyle örtüşmesi önemlidir.
Çok kalın ve yağlı ciltli hastalarda ince ve belirgin şekil vermek zordur. İyileşme döneminde yara iyileşme dokuları (fibroz) oluşarak burun şeklinde değişiklikler görülebilir.
Çok ince derili hastalarda ise burundaki müdahaleler dışardan fark edilebilir. Dışardan fark edilmeyi azaltacak manevralar yapılır.
Daha önceden burun ameliyatı olanlarda, buruna darbe öyküsü olan hastalarda destek sağlanması için kulaktan veya kaburgadan kıkırdak kullanılabilir.
Hastanın bilinen hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar, alerjiler, buruna darbe alma öyküsü sorgulanır. Gebelik ve emzirme döneminde bu ameliyat yapılmaz. 18 yaş altı hastalara, kanama bozuklukları, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıkları bulunanlara rinoplasti önerilmez. Anestezi hazırlığı için gerekli tahliller ve görüntülemelere yapılarak hastanın ameliyat olmasında sakınca olup olmadığı değerlendirilir.
Genellikle genel anestezi altında yapılır. Kapalı rinoplastide burun deliklerinden kesilerek girilir ve ameliyat burun deliklerinden gerçekleştirilir. Açık rinoplastide ise burun delikleri arasındaki cilt kesilerek ameliyat gerçekleşir. Ameliyatın yöntemi burundaki problemlere bağlı olarak belirlenir.
Açık rinoplastide burun ucundaki kesi tekrar dikilerek iyileşir, yine burun delikleri küçültüldüğünde burun kanatlarının tabanında dikişler olur. Burun kemiklerine yapılan müdahalede dışarıdan açılan ince bir delikten kırma işlemi yapılabilir. Bunlar genellikle hastaların problem etmediği izler ile iyileşirler.
Ameliyat genellikle 2-2,5 saat sürmektedir ancak yapılan işleme göre daha kısa veya uzun sürebilir.
Ameliyattan sonra ağrı kesici, göz damlası ve antibiyotik kullanılır, soğuk kompresler uygulanır. Ameliyattan sonra anestezi tüpüne bağlı boğazda kuruluk ve ağrı hissedilebilir. 4. saatten sonra öncelikle sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenme başlanır ve hasta harekete başlatılır, takiben hasta kendi günlük hayatına bir iki gün içinde geri dönebilir. Anesteziye bağlı bulantı kusma nadiren görülebilir, bunu önleyici ilaçlar verilebilir.
Burun çevresinde ve göz çevresinde ödem, morluklar görülebilir ancak bu geçicidir. Burun ucundan sızıntı şeklinde ilk gün kanama olabilir. Ertesi gün giderek rengi açılarak bu kanamanın durması beklenir. Ameliyattan sonra aynı gün veya ertesi gün taburculuk planlanır. Hastaya iç tamponlara bağlı hapşırma hissi olabilir, bunu azaltan ilaçlar verilecektir. İç tamponlar çekildikten sonra bu his kaybolur.
Hastaya burun nemlendirici spreyler, soğuk uygulama önerilir. Burun içinde kabuklanmaya ve tamponlara bağlı tıkanıklık hissi olabilir. Hastada burunda uyuşukluk, dişlerde ağrı, üst dudakta ağırlık hissi oluşabilir. Burundaki uyuşukluk hissi aylarca devam edebilir.
Ameliyatta yapılan işlemlere göre iç tampon ve burun üstünde atel olabilir. Bunların ne zaman sonlandırılacağı hastadan hastaya değişken olmakla birlikte genellikle 3-7 gündür. Atel çıkarıldıktan sonra burun ödeminin sınırlandırılması için tekrar bantlama yapılır.
Ameliyatın kendisine ait riskler arasında kanama, enfeksiyon gibi durumlar bulunur. Böyle durumlarda tekrar ameliyat gerekebilir. Bunların yanında anesteziye ait riskler de mevcuttur ve ameliyattan sonraki erken dönem komplikasyonlar genellikle anesteziye bağlıdır.
Ameliyatın uzun dönem riskleri ise burunda ameliyattan önce bulunan nefes alma problemlerinin devam etmesi veya burun şekliyle alakalı kaygıları içerir. Ameliyat öncesinde ciddi burun eğrilikleri veya yüzde asimetrileri bulunan hastalarda iyileşme döneminde minimal asimetri oluşma eğilimi görülebilir. Ameliyattan sonra çeşitli manevra ve masajlarla burnun eğilmesi önlenir. Önerilere uyulması ve buruna darbe alınmaması gerekir. Burnun nihai şeklini alması bir yıl kadar sürer.
Hastanın mevcut problemleri ve beklentilerinin değerlendirilmesi ve ameliyata uygunluğun belirlenmesi için ayrıntılı muayene gereklidir.
Estetik Cerrahi; Duyulara, duygulara ve algıya yönelik cerrahi işlemleri içerir.
Telif Hakkı © 2025 Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA.